• Булевар патријарха Павла 26а, 21107 Нови Сад
  •  194
  •   00-24
194

22.05.2020.

Европска унија је у протеклом месецу донирала 21 контењера димензија 6 x 2,5 метра у 15 здравствених установа широм Србије. Контењери су намењени за тријажу и хитну негу пацијената, потенцијално заражених вирусом ЦОВИД-19, од којих је један постављен на улазу у Завод за хитну медицинску помоћ.

Ови контејнери, од којих је сваки опремљен креветом за преглед, столом са две столице, мањим контејнерима за медицински и инфективни отпад и кантом за отпатке, важан су сегмент у укупној борби са пандемијом и фактор превенције јер омогућавају спречавање уласка потенцијално заражених особа у здравствене установе.

„У сарадњи са Делегацијом ЕУ и УНОПС-ом, Министарство за европске интеграције наставља набавку најнеопходније опреме која осигурава ефикасну и безбедну тријажу пацијената чиме се спречава даље ширење заразе у здравственим установама и штите доктори и медицински радници који носе најтежи терет у борби против ЦОВИД-19. Kонтејнери за тријажу представљају део укупног пакета хитне помоћи за коју је ЕУ определила 15 милиона евра одакле су набављени маске, термометри, а очекујемо у наредном периоду респираторе, вентилаторе, мониторе и другу медицинску опрему“, изјавила је министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић.

Набавка и монтажа укупно 100 контејнера део су пакета помоћи ЕУ од 4,9 милиона евра, који су 3. априла потписали шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шефица УНОПС-а у Србији Микела Телатин.

 

Завод за хитну помоћ Нови Сад се захваљује на донацији.