• Булевар патријарха Павла 26а, 21107 Нови Сад
  •  194
  •   00-24
194

15.12.2023.

НОВО ВОЗИЛО ЗАВОДА ЗА ХИТНУ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ НОВИ САД

намењено за транспорт пацијената до 1.000 километара удаљености

Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад набавио је возило за транспорт пацијената до 1.000 километара удаљености. Возило има комплетну опрему за мониторинг пацијента, као и подршку за вештачка плућа.
Набавку овог возила финансирала је Покрајинска влада Војводине, а укупна вредност возила са комплетном пратећом опремом износи 21.300.000 динара.
Vozilo 1
Према речима др Богдана Живановића, директора Завода за хитну медицинску помоћ Нови Сад, набавка овог возила била је неопходна, јер постојећа ургентна возила нису омогућавала транспорт пацијената на удаљености преко 50 километара.

 

Ново возило омогућава санитетски транспорт животно угрожених пацијената до 1.000 километара удаљености. Разликује се од обичних возила за транспорт пацијената, по томе што има четири боце кисеоника, два респиратора, аспираторе и комплетну опрему за мониторинг пацијента. Возило поседује посебна ваздушна ојачања, која компензују утицај неравнина на путу и спречавају њихов утицај на пацијента, што је изузетно важно, како не би дошло до погоршања стања пацијента.
У току 2023. године Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад обавио је 70.500 санитетских транспорта на територији града Новог Сада и околине, од чега је 53.000 транспорта дијализних пацијената. Обављено је 500 транспорта из других градова, док је из иностранства према нашем граду транспортовано 30 пацијената.
Како је истакао др Живановић – Ове године су вршени транспорти пацијената из Словачке, Турске, Грчке и Црне Горе, а пре месец дана смо имали транспорт пацијента из Сремске Каменице за Будимпешту. У питању је млада пацијенткиња која је била на вештачким плућима. Транспорт је обавила ургентна екипа Завода и све се успешно завршило. Проблем са којим смо се сусретали приликом оваквих транспорта јесте да возила којима Завод располаже нису опремљена са довољном количином кисеоника, који би могао да покрије пут дуг преко 50 километара, нити опрему која може то да испрати. Из тог разлога, била је потребна набавка оваквог возила – нагласио је др Живановић.
Vozilo 2

Фото: nsuzivo.rs